maandag 19 december 2011

De Waterkring aan de slag: (on)bestuurbaarheid verkend in vier concrete onderwerpen

Over de (on)bestuurbaarheid van waterkwesties. Daar ging de 'open space'-bijeenkomst van de Waterkring op 14 april jl. in Amersfoort over. Samen met ruim 60 professionals uit het waterveld (ambtenaren, adviseurs en onderzoekers) verkenden wij deze (on)bestuurbaarheid, en kwamen tot een aantal interessante vragen en onderwerpen voor vervolg.

Aansluitend zijn wij, in verschillende groepen en verschillend tempo, aan de slag gegaan met deze onderwerpen. Zo kijken wij naar de mogelijkheden van Governance by Nature: wat leren wij van de natuur en hoe kunnen wij natuurlijke processen gebruiken om het water te besturen? We zijn aan de slag met de Waddenzee: hoe kan de bestuurbaarheid van dit Werelderfgoed worden versterkt? We hebben gesprekken gevoerd over het nieuwe Bestuursakkoord Water en de gevolgen daarvan. En we kijken naar nieuwe samenwerkingsvormen die onbestuurbaarheid vorm kunnen geven. Onder de link 'lopende onderwerpen' is de stand van zaken van deze onderwerpen aangegeven.

Deze onderwerpen vormen dan ook de agenda van de Waterkring in 2012:
1. Onbestuurbaarheid organiseren door nieuwe en zachte samenwerkingsvormen
2. Governance by nature, building with people
3. Samenbrengen van bestuurlijk krachtenspel & professioneel vakmanschap
4. Doorwerking Bestuursakkoord Water

In werkgroepen werken wij de onderwerpen verder uit. Daarbij verschilt het doel per onderwerp: een artikel, een symposium, excursie of werksessie, alles is mogelijk. In de link 'Agenda' ziet u wat er concreet op stapel staat.

Tenslotte: de Waterkring staat altijd open voor suggesties en nieuwe actuele onderwerpen. Schroom dan ook niet ons daarover te benaderen. Wij helpen u graag!

Interesse of vragen?
Geert Roovers (geert.roovers@oranjewoud.nl)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten