woensdag 16 november 2011

Onbestuurbaarheid organiseren door nieuwe en zachte samenwerkingsvormen

De watersector erkent dat externe ontwikkelingen zoals klimaatverandering onzekerheden met zich meebrengen. Ze onderkent dat niet alles bestuurbaar is. In samenwerking tussen partijen omgaan met onzekerheden is moeilijk. Vaak roept het de reactie op dat organisaties en hun vertegenwoordigers zoeken naar (schijn)zekerheden in: structuren & procedures en in organisaties & instituties. Wij zien twee omslagen in de maatschappij. De eerste omslag is van het centrisme van organisaties naar netwerken van organisaties die juist op de grensvlakken van hun bevoegdheden zoeken naar verbinding omdat dit tot betere resultaten leidt waardoor slimmer met onzekerheden wordt omgegaan. De tweede omslag is van het centrisme van procedures naar aandacht voor de menskant van samenwerken.

Wij willen als Waterkring:
Stap 1: onbestuurbaarheid zichtbaar maken in casussen: waar lopen organisaties en hun medewerkers aan tegen onzekerheid die in onbestuurbaarheid omslaat?
Stap 2: met elkaar (in eerste instantie onderstaande personen) live of virtueel in gesprek: hoe zachte vormen van samenwerking de onbestuurbaarheid kan oplossen

Lydia Zwier - Dionysia advies,
Ton Tammens - Tammens adviesbureau ruimtelijke processen,
Thomas Hartmann - Universiteit Utrecht,
Hemmo Hemmes – Topstukken,
Sas Terpstra - Twynstra Gudde (Waterkring)
Ytsen Deelstra - DHV (Waterkring)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten