vrijdag 15 april 2011

Sessie: 'Building with nature': onbestuurbare maakbaarheid?

Ferdi Timmermans brengt het onderwerp in, maar heeft nog geen uitgesproken mening en krijgt graag input van de deelnemers. Het idee is dat building with nature als concept eigenlijk staat voor 'onbestuurbare maakbaarheid'. Immers, de natuur is dynamisch en voortdurend in ontwikkeling. Dit staat in contrast met rigiditeit van wetten en regels, die geen ruimte laten voor innovatie/experiment. Als ‘natuur’ variabel en dynamisch is, hoe kan daar in bestuurlijke zin een zekere continuïteit in gewaarborgd worden? Wat voor beleid moet er opgesteld worden: strakke resultaatgeformuleerde doelen of juist ruime kaders?

Uit het gesprek komt naar voren dat vooral de participatie van veel partijen/stakeholders als zeer belangrijk wordt gezien, vooral om de stakeholders in te schakelen in innovatieve/experimentele projecten. Hiervoor moet er dan ook ruimte geboden worden in wet- en regelgeving.

Daarnaast zou de lange termijn met de korte termijn verbonden moeten worden.

Geinspireerd op Building with nature wordt het thema hernoemd tot “governance by nature, building by people”. Een aantal mensen wil heel graag een verdiepinsslag maken met dit onderwerp.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten